категорії: стаття

Писанки з пап’є-маше від прилуцької «Просвіти» для прилуцьких вулиць

теґи: Прилуцький осередок ВУТ "Просвіта" ім.Т.Г.Шевченка, арт-кафе "За двома зайцями", писанки

Автор матеріалу Леся Руда (для газети "Град Прилуки")

Хто живе в інтернеті, про акцію з яйцями, мабуть, чув. Адже актив місцевої «Просвіти» одразу, як в них з`явилася ця ідея, ще до проведення майстер-класу по виготовленню паперово-клеє-кулькових писанок, закинув інформацію в соціальні мережі. Це було повідомлення про те, що «Просвіта» шукає майстра по виробах з пап’є-маше і спонсорів для закупівлі матеріалів.

Тож всі, хто відгукнувся по інтернету і по телефону, минулої середи прийшли до арт-кафе «За двома зайцями» вчитися робити Великодні прикраси. Для того, щоби потім подарувати їх рідному місту. Спонсором виступив Микола Григоренко: завдяки його допомозі вдалося придбати пензлі та клей ПВА. Крім того, учасники акції приносили з собою папір і кульки. 

Головним спеціалістом і вчителем по роботі з декоративними яйцями виявилась Вікторія Копасова. Вона і легенди про писанки почитала, і про традиції їх розмальовування розповіла, і як з клеєм та папером поводитись показала.

Запитую в ініціатора та організатора акції, головуючої Прилуцького осередку «Просвіта» Орисі Григоренко: «Для чого робити ці писанки?»

На що вона відповіла: «Ми придумали, що на велике свято Воскресіння Господнього місто не може бути несвятковим. І якщо вже Прилуки не були надто такими на Різдво, то ми вирішили змінити їх до Великодня. Бо ж хочеться, щоб люди відчували святковий дух і не просто сиділи вдома, а гуртувалися на вулицях. Щоби прилучани мали гарний настрій у гарному місті. Дана акція також спрямована на відродження давніх українських традицій, що,по суті, і є одним з основних завдань Товариства «Просвіта». У даному випадку відроджуємо писанкарство. Крім того ця акція екологічно правильна, адже вторинно використовуються паперові матеріали. І в решті решт це недорого, але гарно.» – Ось так розповіла Орися про головні ідеї акції.

Я ж розповім, що має стати кінцевим її результатом. Готові яйця-писанки, поклеєні та розфарбовані, учасники акції планують розвішати у центральній частині Прилук. А вішати їх хочуть на деревах поблиз Собору Різдва Богородиці й по парку. Скажу, що на майстер-класі в середу писанки до кінця ще не доробили. Їх ще не розмалювали, адже довелось відвести час на висихання заготовок, яких зробили чималенько. Що-що, але той факт, що клей ПВА та гумові кульки витрачено було недаремно, так це точно.

Усі учасники лишились задоволеними своєю роботою. І вже з нетерпінням і безліччю емоцій чекають, наступної зустрічі, на якій вже можна буде продовжити виготовлення писанок та розмалювати їх. Зараз шукаємо можливості придбати акрилові фарби.

Отже, наступний майстер-клас сьогодні, в середу, 24 березня, в арт-кафе «За двома зайцями» о 17:00. Приєднуйтесь! 

фотгалерейка з події тута